
PI-74-0148 
 
December 6, 1974 
 
Mr. Olin L. Greene, Director 
Division of State Fire Marshal 
State of Florida 
Tallahassee, FL  32304 
 
Dear Mr. Greene: 
 
Thank you for your letter of November 15, 1974, asking whether in 49 CFR 192.11(a) the 
language "any portion of which is located in a public place (such as a highway)" refers only to 
publicly owned rights-of-way or property. 
 
The term "public place" in Section 192.11(a) means a place which is generally open to all 
persons in a community as opposed to being restricted to specific persons.  We consider 
churches, schools, and commercial buildings as well as any publicly owned right-of-way or 
property which is frequented by persons to be public places under Section 192.11.(a). 
 
We appreciate your interest in pipeline safety. 
 
Sincerely, 
 
/signed/ 
 
Joseph C. Caldwell 
Director 
Office of Pipeline Safety 



November 15, 1974 
 
Joseph C. Caldwell, Director 
Office of Pipeline Safety 
Department of Transportation 
Washington, D. C.  20590 
 
Request for an Interpretation on Title 49-192.11(a) 
 
Dear Mr. Caldwell: 
 
 Title 49, Code of Federal Regulation 192.11(a), states that "no operator may transport 
petroleum gas in a system that serves ten or more customers, or in a system, any portion of which 
is located in a public place (such as a highway), unless that system meets the requirements of this 
part and NFPA Standards #58 and #59.  In the event of a conflict, the requirements of this part 
prevail." 
 
 The phrase, "any portion of which is located in a public place (such as a highway)," is the 
portion of this section to which we request an interpretation. 
 
 If a public place is to be construed as a place where the public gathers or comes to do 
business, then approximately ten per cent of the LP gas tank systems in the State of Florida 
would be installed in such locations.  Many of these systems are installed above ground but the 
lines leading to the customer meter or piping would be considered a service line by definition.  
These above ground lines are protected by location and are visible for periodic inspections.  In 
most instances, the line heading from the tank to the customer meter or pipeline whether above 
ground or underground, would not exceed 15 feet. 
 
 These systems are installed in compliance with NFPA #58 and our office as well as local 
jurisdictions inspect the installations.  We have no record of an accident having occurred due to 
these service lines being damaged by a third party or corroding to the extent of leaking gas, 
causing an accident. 
 
 If these gas systems, in most cases consisting of one or two tanks and approximately 15 
feet of low pressure gas piping are construed to be jurisdictional, then this would place an 
awesome burden on the gas dealers of this state, both in money and time required for record 
keeping. 
 
 We feel that the added expense, which must be borne by the customer, could not be offset 
by the questionable additional safety derived from complying with the Natural Gas Pipeline 
Safety Act instead of NFPA #58. 
 
 We would suggest that a public place be construed to be a publically owned right-of-way 
or property.  If this were the ruling, then schools and public owned buildings would be covered. 
 



 If we can be helpful to you in any manner in the interest of life safety or fire prevention 
please let us know. 
 
Sincerely, 
 
Thomas D. O'Malley 
State Treasurer 
State Fire Marshall 
 
Olin L. Greene, Director 
Division of State Fire Marshal 


